Onveilige kunststof stalgordijnen verboden

De Arbeidsinspectie verbiedt per direct het verkopen en leveren van kunststof gordijnen voor stallen die niet zijn afgeschermd of beveiligd tegen beknelling. Aanleiding voor het besluit vormen twee fatale ongelukken, waarbij kinderen verstrikt raakten toen het doek werd opgerold.

De Arbeidsinspectie heeft de fabrikanten via een brief geïnformeerd, liet de instantie dinsdag weten. De producenten moeten al geïnstalleerde schermsystemen voor eind juni voorzien van afscherming of beveiliging, anders moeten ze worden teruggenomen. Voor nu nog onbeveiligde schermen geldt dat mensen niet te dichtbij moeten kunnen komen, anders moeten ze worden uitgeschakeld. De inspectie gaat steekproefsgewijze controles uitvoeren.

In mei 2010 en mei 2011 overleden twee kinderen op boerderijen door beknelling in een doek dat werd opgerold. De kunststof gordijnen hangen aan de zijkant van de stallen. Ze worden gebruikt om het klimaat te regelen door ze computergestuurd te laten zakken en weer op te rollen.

De oprolbare en automatisch aangedreven schermsystemen worden door de Warenwet als machines aangemerkt en moeten op grond daarvan voldoen aan de veiligheids- en gezondheidseisen van de Machinerichtlijn. Zodra ze voldoen aan de veiligheidseisen kunnen de stalschermsystemen weer door de fabrikanten in de handel worden gebracht.

De Arbeidsinspectie zal steekproefsgewijs controleren of de fabrikanten zich aan de opgelegde maatregelen houden.

Bron: BoerenBusiness.nl

Op June 7, 2011